Mi történik a terhesség második harmadában?

1064
HOZZÁSZÓLÁS:

A negyedik hónapban lezárul az embrionális szakasz. Ettől kezdve az orvos már nem embrióról, hanem magzatról beszél, amikor az anya hasában növekvő gyermeket említi.

A magzatnak már kialakult minden jelentős szerve, most kezdődik ezek tökéletesedése, növekedése. A terhesség második szakaszában a magzat kilenc-tíz centiméteres nagyságról és körülbelül tizennégy gramm súlyról átlagban harminc centiméteresre és ötszáz-nyolcszáz gramm súlyúra növekszik.

A visszértágulatok megelőzése

A szervezet fokozott igénybevétele miatt a terhes nő lábán gyakran visszértágulatok jelennek meg. Speciális harisnyával, fáslival olykor meg lehet előzni a visszeresedést. Segíthetenek a speciális krémek, a hideg zuhany, a puha kefével végzett rendszeres láb-masszázs.

Ezekben a hetekben a magzat külsőleg is nagyon sokat változik

Bár a testarányokhoz képest a fej még most is nagyon nagy, az arányok egyre „emberibbé” válnak. Különösen a kar és a láb növekedése gyors.

Az arcvonások kifinomulnak, a fejen és a test többi részén is kezd kialakulni a piheszerű szőrzet, megjelenik a köröm. Test szerte kezd beépülni a zsír a szövetekbe, ami a magzatot ellenállóbbá teszi.

Reflexek

A gyermek idegrendszere is hatalmas fejlődésen megy át már a negyedik hónapban.

Kialakul az első reflex, elsősorban a szopási reflex. A magzat „gyakorolja” ennek működését, hiszen az állkapocs, az ajkak és az arcizmok munkájának összehangolása nem egyszerű feladat. További reflexek is működésbe lépnek, például a fogó és a kapaszkodó reflex, a reflexes mozgások egyre tökéletesebbé, össze-hangoltabbá válnak.

A reflexszerű mozgások mellett az akarattalan mozgások is fejlődésnek indulnak.

A terhesség második harmadában a magzat egyre inkább megtanulja uralni a testét. Rendszeresen „tornagyakorlatokat” végez, bukfencezik, nyújtózkodik, forgolódik. Az anya az első enyhe rúgásokat a negyedik – ötödik hónapban kezdi érezni.

Mi játszódik le a terhes nőben?

A terhesség negyedik hónapjában az anya szervezetében is lényeges átalakulás játszódik le. Ekkorra a terhes nő szervezete már alkalmazkodott az új állapothoz így normál terhesség esetén az anya általában jól érzi magát.

Az új állapot nem jelent különösebb megterhelést, az anya kiegyensúlyozott, és teljesítőképességének birtokában van. Ezért is nagyon fontos, hogy a terhes nő ne értékelje túl testi erejét, és ne zsigerelje ki saját energiáit – A háztartás legnehezebb teendőit és a nehéz fizikai munkát a munkahelyén inkább hagyja másra!

Gombafertőzések

Ebben az időszakban növekszik a hüvelyváladék mennyisége, és ezáltal megnő a gombafertőzés veszélye. A hüvelyben vagy a szeméremajkakon jelentkező viszketéssel orvoshoz kell fordulni, hogy idejében kikezelhesse az esetleges fertőzést.

Fokozott igénybevétel

Annak ellenére, ha a terhes nő kitűnően is viseli az állapotát – teljesen egészséges, jó a közérzete -, szervezetét a terhesség az idő előrehaladtával egyre inkább igénybe veszi. A has jelentősen megnő, a derékvonal eltűnik, a csípő kigömbölyödik. A nők általában húsz-harminc dekát híznak hetente ebben az időszakban.

A magzat – erős növekedése következtében – a belső szerveket kissé összepréseli és felfelé nyomja. Az anyának mérsékelt evés után is teltségérzete támad, hólyagját gyakrabban kell ürítenie. A csontok, az izmok és a vérkeringés terhelése is alaposan megnő.

Változás az életmódban

Már ebben az időszakban nagyon fontos, hogy a terhes nő minél kényelmesebben éljen, bő, laza ruhát, biztonságos cipőt viseljen. Például a szoknya derekát, a nadrág övét lazábbra lehet venni, kikötős blúzzal hordani + A kezdődő gömbölyűséget sem érdemes „eltitkolni”, láthatatlanná tenni.

Ugyanilyen fontos lenne a rendszeres terhestorna, a felkészülés a szülésre. Az orvos tájékoztatja a kismamát a lehetőségekről, aki hasznosnak mindenképpen nevezhető kismama tanfolyamokra is jelentkezhet! >>>

1064
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]