Mi történik a terhesség harmadik szakaszában?

1020
HOZZÁSZÓLÁS:

Miután a terhesség korábbi hónapjaiban a magzat minden lényeges testi sajátossága kialakult, a terhesség utolsó szakaszában megkezdődik az erőteljes növekedés.

A terhesség végére a magzat eléri az átlagosan háromezer grammnyi testsúlyt, és az anyai szervezeten belül már nem képes tovább fejlődni.

A tüdő fejlettsége

A tüdő nagyon fontos fejlődési szakaszon megy keresztül ebben az időszakban. A tüdőerek olyan gyorsan növekednek, hogy a magzat a nyolcadik hónap végén már önálló légzésre lesz képes. A központi idegrendszer is alkalmassá válik arra, hogy irányítsa a légzést.

FONTOS! – A terhesség utolsó harmadában már érdemes előkészíteni a kórházi tartózkodáshoz szükséges holmikat és a csecsemő kelengyéjét. A gondozónő vagy a gyermekorvos elmondja a mamának, mik az első legfontosabb ruhadarabok és babaápolási kellékek.

Fényérzékelés

A magzat tudja nyitni és csukni a szemét, és már a méhen belüli élete során reagál a fényre. Természetesen ilyenkor még nem találkozik fényingerekkel.

Tudta, hogy a magzat ilyentájt már a kezét ökölbe tudja szorítani?!

Alvásigény

A terhesség utolsó harmadában az alvás a magzat legfontosabb tevékenysége, mert közben erőt gyűjt a hamarosan bekövetkező születésre.

Amikor azonban ébren van, akkor – különösen a nyolcadik hónapban – nagyon eleven, mozgékony, kezével, lábával „boxol” a mama hasán. Az utolsó hónapban aztán megpihen, mozgásigénye csökken.

„Startra” készen

Az anyaméhben egyre szűkösebb a hely a magzat számára, aki ilyenkorra általában már szabályos zsírpárnácskákat fejleszt ki a testén, amelyek majd védik őt a szülési sérülésektől és a külvilág zord hőmérsékleti viszonyaitól.

Helyszűke miatt a legtöbb magzat a kilencedik hónap folyamán elfoglalja a számára legelőnyösebb pozíciót ahogy majd az idő elérkezésekor a világra fog jönni: fejjel lefelé a méhszáj irányában, lábával a rekeszizom felé összegömbölyödve. Ez a helyzet az anyának időnként szó szerint lélegzetelállító.

Mi játszódik le az anyában?

A terhesség – optimális esetben – szép és kiegyensúlyozott időszaka az utolsó három hónappal véget ér.

Az utolsó hónapok sokszor valóban nehezen telnek, a pocak súlyos és többnyire útban van, akár áll, jár vagy fekszik az ember. Az anya szíve percenként tízzel többet ver, mint korábban, a keringés terhelése ugyancsak jelentősen megnő – A legtöbb anya ilyenkor már nagyon szeretne megszabadulni a “terhétől”.

Előfájások

A terhesség utolsó harmadában jelentkeznek az első előfájások, megkezdődhet a méhszáj tágulata. Az előfájások nem igazán fájdalmasak és nem túl sűrűn követik egymást.

Különösen az első gyermeküket váró nőknél fordul elő, hogy igazán csak ilyenkor tudatosul bennük: hamarosan anyaként kell viselkedniük. Egyrészt örömmel várják a gyerek születését, másrészt szoronganak, vajon meg tudnak-e felelni az elkövetkező feladatoknak.

Ez a kettősség sokszor okoz szélsőséges hangulatváltozást. Egyik pillanatban tökéletesen átélik az anyaság boldogító érzését, a következőben depresszióba esnek. Az apának ilyenkor pl. igyekeznie kell egyensúlyban tartani az anya kedélyállapotát…

A fájdalmak csökkenthetők!

Sok nő azért is szorong, mert fél a szüléssel járó fájdalmaktól. Ez a szorongás az idő közeledtével egyre fokozódik.

Az első gyerek érkezése előtt az ismeretlentől való félelem kötheti le az anyát, az esetleges további szülések előtt pedig az aggodalom, vajon egészséges lesz-e a kicsi… Pedig igaz, hogy a legtöbb szülés komplikációk nélkül zajlik le, az újszülött normálisan és egészségesen világra jön.

Ha az anya semmiképpen nem tudja leküzdeni a félelmét, meg kell osztania kétségeit orvosával vagy a szülésznővel!

Koraszülés

Sajnos nem ritka, hogy az újszülött a terhesség végét nem várja ki az anyaméhben, hanem már egy-két hónappal előbb világra jön.

Ennek nagyon sokféle oka lehet. Egyre fiatalabb terhességből születő, sokszor egészen kis súlyú csecsemőket is képesek ma már életben tartani. Az újszülött kori károsodások veszélye koraszülöttek esetében elég nagy. A nyolcadik hónap végén a legtöbb csecsemő már teljesen életképes.

1020
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]