Mikor beszélhetünk egy- és kétpetéjű ikrekről?

1218
HOZZÁSZÓLÁS:

Ikerterhességről akkor beszélünk, ha a méhüregen belül egynél több magzat ágyazódik be.

Az ikerterhesség jóval ritkább, mint az ikerfoganás. Kb. minden 10. fogamzásnál egynél több petesejt termékenyül meg. Ezek a korai magzati stádiumig el is juthatnak. A magzatkezdeményekből többnyire csak a legéletképesebb indul fejlődésnek, a többi elsorvad. Ekkor beszélhetünk fantomikrekről’ (angol szakirodalomban „vanishing twins”).

Kettő vagy több magzat csak minden 10. esetben indul fejlődésnek – Ily módon az ikerszülések gyakorisága már csak 1/100 összes születés.

Aszerint, hogy az ikrek egy vagy két petesejt megtermékenyítésének a következményei, beszélünk egypetéjű, ill. kétpetéjű ikrekről!

Egypetéjű ikrek esetén egyetlen petesejt termékenyül meg, mely a méhen belüli élet folyamán kettéosztódik.

Amikor a kettéválás a legkoraibb stádiumban következik be, mindkét gyermeknél külön magzatburkok és méhlepény alakul ki (bikoriális-biamniális ikerterhesség). A kezdetleges méhlepény kialakulását követő osztódáskor egyetlen méhlepény és két burokrendszer alakul ki (biamniális-monokoriális ikerterhesség).

A magzatburkok kialakulását követően, az embrió kettéválásának következtében a két gyermek közös lepénnyel és közös magzatburkokkal rendelkezik (monokoriális-monoamniális ikerterhesség). Ez utóbbi során olykor összenőtt ikrek fejlődnek.

Az összenőtt ikrek igen egyenlőtlenül is fejlődhetnek. Az „ikertestvér” olykor csak alaktalan, szabálytalan szöveti szerkezetű massza formájában mutatkozik meg, mely az egészséges szervezet szinte bármely testrészében kifejlődhet.
A daganatszerű szövettöbbletet teratomának (a megszületéskor meglévő daganat, mely az embrionális kor alapszöveteiből fejlődik ki) nevezzük: Ez legtöbbször jóindulatú, olykor azonban rákos elfajulása is előfordul. Sebészileg rendszerint könnyen eltávolítható.

A kétpetéjű ikrek szükségszerűen bikoriális-biamniális típusúak, azaz külön burokban helyezkednek el és külön méhlepényből táplálkoznak.

Az egypetéjű ikrek öröklött genetikai sajátosságai azonosak. Azonos a nem, termet, hajszín, testmagasság, arcforma, sőt az ujjlenyomat is. A különbözőségek okai a környezeti behatásokban keresendők. A másodikként világra jövő ikertestvér rendszerint többet szenved a szülés folyamán, mert rosszabb az oxigénellátása. Ez már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy pl. az értelmi képesség ne legyen azonos.

Az ikerterhesség kóros állapotnak tekintendő, mert számos veszély forrása is lehet:

A magzatoknak rendszerint 1000-1200 g-mal kisebb a súlyuk, mint az egyes terhességből származó magzatoknak. A kettős ikerterhességmagzatok átlagos születési súlya 2200 g, a hármasoké 1800 g, a négyeseké 1400 g.

Az ikerterhességek kb. 2/3 része koraszüléssel végződik. Az idő előtti születés és alacsony születési súly következtében a születéskori halálozás is lényegesen magasabb, mint egyes terhességek esetén.

Gyakoribb a vetélés a terhesség bármely szakaszában. A méhnyakra nehezedő’ „dupla súly” következtében méhnyak-elégtelenséggel is gyakrabban kell számolni.

Az esetek több, mint felében enyhébb-súlyosabb toxémia is kialakulhat. Az anya vitamin- és ásványianyag-szükséglete jóval magasabb, ezért az anyai vérszegénység általános jelenség. A méh túlfeszülése miatt gyakori szülés során a fájásrenyheség. A legyengült méhizomzat szülés után olykor nem képes saját vérzését csillapítani (= atóniás vérzés).

A magzatoknál gyakori a különböző fekvési rendellenesség, mely a terhesség során tartási rendellenességeket (ferdenyak, donga¬láb, csípőficam), szüléskor pedig az ikrek összeakadását okozhatja.

A terhesgondozás legfontosabb feladata a teljes nyugalom és fizikai inaktivitás, valamint a megfelelő táplálkozás, vitamin- és ásványi anyag-bevitel biztosítása.

  • Sokan rutinszerűen megelőző célzatú méhszájzáró műtétet végeznek.
  • Fontos a magzatok állapotának folyamatos nyomon követése is!
  • A szülés, egyéb komplikáció híján, hüvelyi ütőn is történhet. Bármilyen egyéb rendellenesség egyidejű fellépése általában császármetszést tesz indokolttá!
1218
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]