Hogyan zajlik egy szülés? Tudja meg, hogy mi történik a szülőszobán!

1301
HOZZÁSZÓLÁS:

A szülés nem mindennapi esemény egy nő életében. Nagyon fontos a mama, az apa és a születendő gyermek szempontjából. Előtte sokat olvasnak, hallanak róla, de különösen az első szülés misztikus. Elképzelik milyen lesz, a kismama kigondolja, hogyan szeretne viselkedni, eldöntik, hogy apás szülést vagy apa jelenléte nélkülit szeretnének, hogy akarnak-e fájdalommentes szülést vagy természetes módon szeretne szülni, sőt manapság már kérhetik a császármetszést is.

Az érzéstelenítésben vezetett szülést a szülés alatt is javasolhatja az orvos, mert a magzatra nézve néha kíméletesebb. A terhesség alatt eldöntik, melyik kórházban szeretne szülni, orvost választanak.

Azt, hogy hol és kinél, nagyban befolyásolja az ismeretségi kör véleménye

Az apás szülést lehetővé tevő intézetek otthonosabbak, családiasabb hangulatot biztosítanak. Mindenki izgatott, hogy hogyan fog kezdődni. A szülés kezdődhet magzatvízfolyással vagy fájásokkal. Ha magzatvízfolyással kezdődik, azonnal orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha nincs fájás, mert a köldökzsinórt elősodorhatja a kiáramló víz.

Hasfájásokkal kezdődik, először enyhébben és ritkábban jelentkeznek a derékba, hasba sugárzó fájások, majd egyre gyakoribbá, erősebbé válnak. Itt fontos megemlíteni, hogy a jóslófájások már a szülés megindulása előtt 2-3 héttel jelentkeznek. Ezek hasonlítanak a szülőfájásokhoz, de fél, egy óra múlva elmúlnak és nem erősödnek.

Ezek az ún. Braxton-Hicks-összehúzódások

A vajúdás idején (az ún. tágulási szakban, a fájdalmat a méhszáj tágulása, a méh összehúzódásakor fellépő hashártyafeszülés, a méhrögzítő szalagok húzása, a méh falában levő erek és idegek összenyomása, a méh szöveteinek átmeneti vérellátási zavara okozza. A kitolási szakban ehhez még hozzáadódik a gát, a végbél, a húgyhólyag és a húgycső nyújtásából és nyomásából eredő fájdalom.
A kitolási szakban a kismamák mégis kisebb fájdalmat éreznek. Egyrészt azért, mert ekkor a mama már aktívan részt vesz a szülésben és nem a fájdalomra figyel, másrészt már pszichésen is a gyermekére koncentrál, úgy, hogy a fájdalmat másként éli meg.

Napjainkban a kismamának lehetősége van fájdalom nélkül megszülnie gyermekét, erre különböző természetes módszerek és gyógyszerek vannak. Vannak azonban olyan anyukák is, akik teljes egészében szeretnék átélni a szülés élményét, annak minden kínjával és örömével együtt. Mindenki maga dönthet a sorsáról.

Az első szülést 6-12 órás vajúdás előzi meg. A fájások először 15-20 percenként jelentkeznek, majd a vége felé 2-3 percenként. A fájások akkor hatékonyak, ha legalább 40-60 másodpercig tartanak. A második vagy többedik szülés többnyire gyorsabban történik és könnyebbnek érzik, de ez sem mindig igaz. Első szülésnél kb. 150 méhösszehúzódás szükséges a méhszáj eltűnéséhez, a második szülésnél 75, a harmadik, illetve többedik szülésnél 50 méhösszehúzódás történik. Szülés előtt érdemes megtanulni relaxálni, mert ezzel elviselhetőbbé tehetők a fájások.

Mi történik a szülés alatt?

A szülés az az élettani folyamat, amelynek során a magzat kikerül a védett anyai méhből. Három szakasza van:

  • Első, a tágulási szak – Derék- és/vagy hasfájással, illetve magzatvízfolyással kezdődik. Nagyon ritkán vérzéssel is kezdődhet, amely nagy veszélyt jelenthet az anyára és a babára nézve egyaránt. A tágulási szak a leghosszabb, az első fájástól a méhszáj eltűnéséig, illetve a magzat fejének a medence üregébe kerüléséig tart. A méhszáj tágulásának folyamatát és mértékét az orvos belső vizsgálattal állapítja meg.
  • Második, a kitolási szak – Akkor kezdődik, amikor a méhszáj eltűnt és a magzat elől fekvő része a medence üregébe kerül. E szakasz a magzat megszületésével ér véget. Maximum 1 óráig tarthat. A kitolási szakban hányinger, hányás jelentkezhet. Ilyenkor fontos a jó légzési technika és a hatékony hasprés, hogy a kitolási szak ne húzódjon el nagyon és a magzat sérülésmentesen, biztonságosan szülessen meg. A kitolási szak alatt a méhösszehúzódások ugyan erősebbek, mint a tágulási szakban, de mégsem érzik ezt olyan borzasztónak a kismamák, mint a tágulási szakban, mert a nyomás alatt kevésbé tűnnek fájdalmasnak.Amennyiben szükséges a gátmetszés, úgy az a fej kigördülése előtt történik. Ettől is félnek, amikor olvasnak róla, de mivel ez fájás alatt történik, az egyéb fájdalmak miatt sokszor nem is veszik észre.
    Ideális esetben, amikor a magzat a fejével állt be a szülőcsatornába, azaz koponyatartásnál először a fejtető, aztán az orr, az arc, áll születik meg, majd az egyik váll, másik váll és kicsúszik a magzat. A fej a magzat legnagyobb körfogata. A hüvelyizomzat ki tud tágulni annyira, hogy a fej áthaladjon rajta. Ezért nem mindig kell gátmetszés. A fej áthaladása után a test már könnyen kicsúszik.
    Ha viszont a baba a popsijával állt be a szülőcsatornába, azaz farfekvéses, akkor a szülés kicsit nehezebb, tekintettel arra, hogy a legnagyobb átmérőjű rész, a baba feje, a legvégén születik meg. Az orvosok azonban mindent megtesznek, hogy így is – a lehetőségekhez képest – könnyen megszülessen a magzat. Bizonyos esetekben ez a császármetszés indoka is. A farfekvéses kisbabákat 1-2 héttel a szülés előtt csak hason keresztüli masszírozással, ultrahangos ellenőrzés mellett sikerül megfordítani és így végül fej végű fekvésben születnek meg. Ez az ún. külső fordítás.
  • Harmadik, a placentáris szak – Legtöbbször méhösszehúzó injekciókkal segítjük elő. A magzat megszületése után néhány perccel ismét hasi görcs jelentkezik, amely a lepény leválását jelzi. Ismét nyomni kell a szülőnőnek és megszületik a lepény. Néha előfordul, hogy a lepény magától nem távozik, ekkor altatásban az orvos választja le.

A szülés ezzel befejeződik. Amennyiben történt gátmetszés, akkor ennek ellátása következik, ha nem történt, akkor is fel kell tárni a hüvelyt és meggyőződni arról, nincs-e sérülés. A szülést követő 2 óra múlva az újdonsült anyuka kikerül a szülőszobáról.

1301
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]