Mit tegyünk a csecsemő- illetve kisgyermekkori sírás ellen?

1082
HOZZÁSZÓLÁS:

A csecsemő és a kisgyerek könnyen sír, amivel általában kényelmetlenséget és/vagy fájdalmat fejez ki. Azért sohase szabad elhanyagolni ezeket a tüneteket!

A csecsemő és a még nem beszélő egészen kisgyerek, igényeit és szenvedéseit sírással fejezi ki. Ezért a szülőknek fel kell ismerniük ennek a jelentését. Jóval könnyebb kikérdezni a beszélő gyereket arról, hogy miért sír: fájdalomról lehet szó, de akár egy érzelmi zavarról is.

A szülők gyakran zavarban vannak egy síró baba előtt, akit nem tudnak megvigasztalni. Bár a kiáltozásait könnyen le lehet csillapítani néhány egyszerű gesztussal, a kiáltozások néha mégis súlyos zavart fejezhetnek ki, ami az orvos sürgős hívását indokolhatja.

Mit kell tenni?

Egy síró baba igen gyakran arra emlékeztet, hogy közeleg a szoptatás ideje – Elég lecsillapítani az éhségét, hogy minden visszatérjen a szokásos rendbe.

Ha a sírás folytatódik, ellenőrizzük, hogy nincs-e kiütése, mérjük meg a hőmérsékletét, és biztosítsuk magunkat arról, hogy nem hány és nincs hasmenése. Láz, hasmenés vagy hányás esetén hívjuk az orvost!

Ha nincsenek ilyen tünetek, változtassuk meg a fekhelyét, tegyük az ágyát csendes és levegős helyre, és fektessük vissza, nem túlságosan betakarva. Nappal tartsuk magunk mellett az ágyában vagy nyugszékében, hiszen lehet, hogy egyszerűen társaságra van szüksége! Amennyiben a baba mégsem nyugszik meg, vegyünk a karunkba és adjunk neki cumisüvegben enyhén cukrozott vizet, ringassuk és beszéljünk hozzá lágyan.

Ha a sírások, kiáltozásokkal, rohamszerűen következnek be, ha a gyerek elutasítja a cumisüveget, vagy nagyon sápadtnak látszik, hívjuk késlekedés nélkül az orvost!

Diagnózis és orvosi kezelés:

Az orvos megvizsgálja a csecsemőt, hogy megkeresse a sírások pontos okát. Láz esetén gyakran lázas fülgyulladásról, orr- és garathurutról vagy torokgyulladásról van szó. Az orvos lázcsillapító végbélkúpot, fájdalomcsillapító gyógyszert vagy antibiotikumot írhat fel, az esettől függően.

A hatodik és hetedik hónap felé fogzásról lehet szó, amit kiáltozások, néha magas láz és bő nyáladzások kísérnek – Az aszpirin és a paracetamol gyakran hatékony.

Az orvos néha lázas, emésztőszervi okot is keres: bélbefűződés, gyomorkapu-szűkület vagy akut kiszáradás, ami egy erős hasmenés vagy bőséges hányás után következik be, sürgős kórházi beutalást téve szükségessé.

Szó lehet egy egyszerű gyomor-bélhurutról vagy emésztési görcsről (a gázgömbök leggyakrabban a gyomorban, néha a bélben panganak), ami böfögési ingert vált ki a gyereknél – Egy görcsoldó megnyugtatja.

Ha az orvos nem tár fel semmi ilyen bajt, etetési problémára kell gondolni: Szabálytalan napirend vagy ellenkezőleg, túl szigorú, stresszes, zajos légkör, füstös atmoszféra, túlzottan vagy nem megfelelően fűtött helyiség… számos kellemetlenség, amelyekre a baba a maga módján reagál – Sírással!

Végül, szó lehet szeszélyről, főként éjjel, amit meg lehet nyugtatni egy kis (de nem sok) riogatással néhány percig, amíg a csecsemő újra elalszik. A sírást rémálmok is okozhatják.

A sírás a beszélni kezdő kisgyereknél is gyakran előfordul:

A csecsemőhöz hasonlóan, ő is egy fájdalom, betegség miatt sír, de sokszor érzelmi zavar miatt is. Tény, hogy a gyerek már jól meg tudja magyarázni a dolgokat, mert le tud írni egy fájdalmat vagy el tudja mondani mit érez.

Mit kell tenni?

Ne hagyjuk sírni a nagyobb gyereket se anélkül, hogy az oka ne nyugtalanítana, mert lehet, hogy egészségi problémája van, másrészt, mert fennáll a kockázata, hogy a legkisebb nehézség esetén szokásává válhat a sírás!
Ha lázas, fáj a hasa, a feje vagy a torka, illetve emésztési zavarai vannak nyilvánvalóan hívjuk az orvost.

Az éjszakai sírás rémálmokra vagy éjszakai rémképekre utalhat.
Ha pedig a sírás „egy nemért vagy igenért” következik be, illetve a legkisebb elutasítás, ellenzés esetén, próbáljuk meg nyugodtan magyarázatokba bocsátkozni vele. A nehézségek többnyire a laza felfogású családi közegben merülnek fel, vagy nehéz viszonyok között (elvált szülők, a gyerek idejének megosztása az apa, az anya és a nagyszülők között, gyakran a szülői tekintély hiányával jár).

Ne feledjük azt se, hogy a gyereknek, aki mindig szeretné megismerni az engedélyek határát, nincs már pontos kiindulási pontja. Gyakran rájátszik a családi konfliktusokra vagy az esetleges ellentmondásokra a nevelésben, hogy csak a saját feje után menjen.

Nehéz esetekben nyugodtan beszéljünk orvosunkkal, aki kétségtelenül egy pszichológus véleményének a kikérését fogja javasolni, ami gyakran nagyon hasznos az ilyen típusú konfliktusok elrendezésére!

1082
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]