Érvek az apás szülés mellett!

1119
HOZZÁSZÓLÁS:

Szinte minden kismama örömteli szülésről álmodik, de legtöbbjük mégis félelemmel telve érkezik a szülőszobába. Vannak, akik a fájdalomtól tartanak, sokan aggódnak születendő gyermekükért. Sokszor csak az az egyszerű tény, hogy már terhessége alatt is meglátogathatta a szülőszobát és ismeri a környezetet, segít az új helyzet elfogadásában, könnyíti a beilleszkedést.

Ha a szülés nem váratlan, meglepő események sorozata, hanem jól előkészített és végiggondolt folyamat, még az idegen környezet is kevésbé ijesztő. Nem is beszélve arról, hogy még az 1990-es évek elején is szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a férj, a feleségével tartson a szülőszobába! – Mára ez is megváltozott!

A férj jelenléte – Az együtt szülés

Amióta a szülés intézeti keretek közé került, a szülészeti gyakorlat számos új diagnosztikai módszert fejlesztett ki, illetve alkalmaz. A legjobb szándék ellenére is évtizedeken keresztül figyelmen kívül maradtak azonban az egyén, a pár, és a család lelki-érzelmi szükségletei.

Sokáig azt se vették figyelembe, hogy terhesség ideje alatt a férfiban is jelentős változások játszódnak le. Ezek a változások segítik az apaság tényéhez való alkalmazkodást, azaz az apaszerep kialakulását. A terhesség során a férfiak átértékelik szüleikhez, testvéreikhez és a feleségükhöz fűződő kapcsolataikat. A férfi legtöbbször érzelmileg is mélyen kötődik a terhesség és a szülés körüli eseményekhez.

A kutatások rávilágítottak, hogy az élet első órájától kezdve biztosítani kellene a kapcsolat lehetőségét az apa számára is, mivel az a gyermeket érzelmileg gazdagítja, és ezen túlmenően elősegíti sokrétű, változatos tapasztalatszerzését, növeli a tanulási készséget.

Az apa szülőszobai jelenlétének jogosságát és fontosságát a szülés lefolyásával kapcsolatos megfigyelések is igazolják. Ezek szerint a szülésre az együttlét tudatával felkészített nők csoportjában a vajúdás tartama rövidebb, ritkábban fordul elő lassú szülés, kevesebb a magzati szövődmény, ritkábban kell a szülést műtéttel befejezni, és csökken a szülési fájdalomérzet is.
Nyilvánvaló tehát, hogy a felkészítés hatékonyságát növelhetjük, ha ebbe a férjet is bevonjuk, valamint ha a férj is jelen van a szülésnél.

Az együtt szülés nem meglepő, hogy egyre jobban terjed.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a műtétes szüléseknél a hozzátartozó jelen lehet-e vagy sem, de egy biztos, sokak szerint éppen a kritikus helyzetekben válik nagyon jelentőssé az a lelki támasz, amit a férj, a társ nyújtani tud. Másrészt, ha ilyen helyzetben kiküldjük a férjet, kétségei támadnak a szülészeti ellátással kapcsolatban, ami a szülés után is csak nehezen múlik el.

Egyre inkább úgy gondolják, hogy a férj, ha jelen van a kritikus helyzetben, akkor inkább részesévé válik az eseményeknek, átérzi annak jelentőségét, maga is felelősnek érzi magát , talán az esetleges szövődményt is könnyebben el tudja majd fogadja. Hangsúlyozni kell- és ebben az együtt szülés kérdéseivel foglalkozó szakértők egyetértenek -, hogy a hozzátartozó csak megfelelő előkészítést követően lehet jelen a szülésnél.

1119
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Erdeiné Vígh Boglárka szerint:

    Örültem, hogy ott van a párom a vajúdsánál, de azt már nem szerettem volna ha a szülőszobába is bejön velem. Szerintem nem is bírta volna talpon az egészet.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]